I år er 155.000 børn engageret i at skabe et sundt og nærende frokostmåltid gennem initiativer Go Cook Smagekassen.

Børn får inspiration til sundere madpakker med GoCook Smagekassen

Undersøgelser viser, at mange børn aldrig sætter foden i køkkenet, og at børn i 5. klasse ikke selv har prøvet at spejle et æg. GoCook Smagekassen fra Coop vil med viden, råvarer og opskrifter inspirere børnene til at lave spændende og sunde madpakker – ikke kun i skolekøkkenet men også derhjemme.

Sund og nærende kost er afgørende for vores sundhed og trivsel. Og når det gælder børn og unge i skolen, er det især vigtig, at de får et sundt og nærende måltid til frokost. Det styrker indlæringen, og er forudsætningen for, at de har overskud og vilje til at lære også ud på de sene eftermiddagstimer, som skoledagen i dag rækker ind i.

Langt de fleste børn og unge har spist madpakken mellem kl. 11 og 12, og så er der stadig tre til fire undervisningstimer tilbage af skoledagen. Derfor har Coop med det tilbagevendende årlige initiativ GoCook Smagekassen til 155.000 skoleelever sat fokus på den sunde madpakke og det nærende mellemmåltid med lækre snacks.

Lidt flere børn er med i køkkenet derhjemme

Bente Svane Nielsen er programchef for GoCook Smagekassen. Et initiativ der skal få skolebørn til at interessere sig for mad og madlavning.

Coop arbejder, gennem det reklamefrie projekt GoCook, på at engagere børn i madlavningen. Det at kunne lave sin egen mad er nemlig en forudsætning for et sundt voksenliv. Desuden gør madlavning børn mindre kræsne. Der er en større chance for, at eksempelvis madpakken bliver spist, når børn selv har haft indflydelse på den.

En ny undersøgelse fra Coop viser, at mens kun fire procent af børnene i 2012 deltog i køkkenaktiviteterne i hjemmet, er det tal i dag syv procent på en gennemsnitlig dag. Det lyder ikke af meget, men Bente Svane Nielsen, projektchef i GoCook, bider mærke i den positive udvikling.

- Det er en lille men vigtig fremgang. Det er afgørende for børn at få mulighed for at være med i køkkenet og fx få lov til at have indflydelse på deres egen mad og madpakke. Det motiverer og engagerer. Hvis børnene er med til at bage pirogger søndag til aftensmad, og de får pirogger med i madpakken den næste dag, så får de øjnene op for, at det faktisk er ret sjovt at lave mad. Den lille fremgang skal ses i lyset af, at vi er i en tid med flere tendenser, der går den modsatte vej. Mange børn bruger meget tid bag en skærm, de kommer sent hjem fra skole og familier spiser mere take away end tidligere. På den baggrund er fremgangen et vigtigt signal om, at mange familier stadig prioriterer måltidet og ønsker at give børnene tid i køkkenet, siger Bente Svane Nielsen.

Opskrifter med bid

I år stiller GoCook Smagekassen skarpt på madpakken og sundere snacks. I skolekøkkenet skal der fremstilles pitabrød med falafel, og lækre snacks af kinaradisser og glaskål. Lige nu er Smagekassen på vej ud til de lokale Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, LokalBrugsen i hele landet, hvor den bliver afhentet af de lærere, der har tilmeldt deres klasse til aktiviteten.

155.000 elever på tre ud af fire grundskoler på landsplan er aktive i indsatsen, og har dermed sendt et signal til omverdenen om, at børns madlavning og den sunde madpakke er vigtig og værd at engagere sig i. I alt deltager 6650 skoleklasser i hele landet fra Christiansø i øst til Skagen i Nord. Smagekassen indeholder råvarer til 24 elever og to omgange i skolekøkkenet.

GoCook

Få mere inspiration om mad og tilberedning på gocook.dk. eller download den gratis GoCook-app. Her er blandt andet 400 opskrifter at kaste sig over, og de hundrede af dem er inspiration til madpakken. Lad også børnene følge undervisningen på GoCook Smagekassen ved at se de mange film på GoCookDK’s egen YouTube-kanal.

Med Smagekassen følger også et undervisningsmateriale og et inspirerende opskrifthæfte i 24 eksemplarer til i alt otte lektioner, som lærerne kan lade sig inspirere af, og give børnene med hjem til afprøvning i de hjemlige køkkenregioner.

- Opskrifterne henvender sig direkte til børnene. Der er ikke nogen løftede pegefingre. Opskrifterne er med trin-for-trin vejledninger og film, så børn fra 4. klasse selv kan gennemføre dem. Hvis forældrene skal være med, skal de sørge for at give børnene plads i køkkenet, fortæller Bente Svane Nielsen.

Opskrifterne er udviklet sammen med børn på en GoCook-camp og byder blandt andet på nudelsalat, pirogger og pizzawrap.

Risengrød med blodpølse

Undervisningsmaterialet, som følger med GoCook Smagekassen, indeholder tre spor til tværfaglig undervisning på skolerne. Der er Madpakke-laboratoriet, hvor der bl.a. stilles skarpt på kostens ernæring og på, hvorfor vores hjerner er så vilde efter sukker. De andre spor i materialet sætter den danske skolemad i perspektiv ved at se på frokosten i skolerne i de andre nordiske lande, og udviklingen af den danske madpakke op gennem historien.

- Vi vil gerne åbne børnenes øjne for, at det ikke er tilfældigt, hvordan skolemaden ser ud i Danmark. Alene livretterne er forskellige. De fleste danske børn er nok glade for, at de ikke får risengrød med blodpølse til frokost. Det var livretten på den skole, vi besøgte i Island. Eleverne skal med forløbet blive mere bevidste om, at de sagtens kan få en mere interessant og afvekslende madpakke og skolemad, siger Bente Svane Nielsen.